500 років задоволення: Історія шоколаду

11 липня відзначають Всесвітній день шоколаду

500 років задоволення: Історія шоколаду…

Любителі цього десерту сьогодні можуть балувати себе скільки завгодно - і не лише традиційними його видами, а й покуштувати, наприклад, шоколаду з каррі, сіллю, пелюстками квітів, іншими незвичними добавками. А ось кілька століть тому цей продукт вважався елементом розкоші та виготовлявся тільки у вигляді напою, дослідив кореспондент Суми.depo.ua.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 1

Шоколад виробляється з плодів шоколадного дерева, яке росте у Центральній та Південній Америці. Перші згадки про споживання какао датуються приблизно 1400 роком до нашої ери. Ароматні зерна какао були відомі ще американським індіанцям - ацтекам. Є припущення, що рецепт шоколаду дістався їм у спадок від більш ранніх мезоамериканських цивілізацій, таких як майя або ольмеки.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 1

Шоколадне дерево з плодами в різній стадії дозрівання

Перший шоколад дуже відрізнявся від того, яким ми звикли бачити його сьогодні. У той час використовувалися не тільки какао-боби, але й м'якоть фруктів. Вона піддавалася бродінню, як при виробництві алкогольного напою, тож ацтеки їли не звичний нам шоколад, а вживали спеціальний напій - "чоколатль", що перекладалося як "гірка вода".

Какао-боби піддавали бродінню, підсмажували і розтирали в пасту. Какао-паста змішувалася з водою або вином, меленим маїсом і різними ароматизаторами (перцем чилі, ваніллю, запашним перцем і медом). Потім суміш повинна була пройти процес спінювання: її переливали з глечика в кухоль до утворення глибокої піни на поверхні.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 2

Ацтекська жінка готує какао-напій. Рідина виливається з висоти для утворення піни.

Какао мало величезне символічне і економічне значення і вживалося не щодня. При продажу какао-боби навіть іноді підробляли, заповнюючи плоди рослини грунтом. "Гірка вода" вживалася аристократами і воїнами, в магічних ритуалах і на урочистостях. Вважалося, що ця рослина належить богам і зазвичай пов'язувалася з ацтекським божеством Кецалькоатлем.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 3

В Європу "чоколатль" уперше потрапив завдяки Христофору Колумбу - у 1502 році. Саме тут він зазнав кардинальних смакових змін завдяки інгредієнту, який був недоступним для ацтеків, - тростинному цукру. Іспанці почали також додавати корицю і мускат, виключили зі складу перець чилі. Це зробило напій більш привабливим - і шоколад став популярний серед іспанської знаті та чиновників Римсько-католицької церкви. А вже набагато пізніше став відомий і в інших європейських країнах.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 4

"Леді, що розливає шоколад" (1744)

Наприклад, у Франції напій став популярний серед аристократії завдяки Ганні Австрійській, великій любительці шоколаду. Важче було проникнути десерту на ринки протестантської Англії. Зрештою, мода на шоколад дісталася й Лондона, хоча там він особливо не прижився. Однак кілька "шоколадних будинків", де еліта суспільства могла насолоджуватися розкішшю і безбашенною поведінкою, все ж виникло.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 5

Шоколад став модним напоєм знаті. "Ранковий шоколад", П'єтро Лонгі, 1775-1780

У період промислової революції XVIII-XIX століть змінився спосіб приготування і вживання шоколаду. Винахід гідравлічних і парових машин, які застосовувалися в тому числі і на заводах з виробництва шоколаду, дозволив швидше обробляти його і знизити витрати на виготовлення. А в 1828 році був винайдений гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів прибирали жир при виробництві какао-порошку. Цей винахід послужив основою для створення більшості шоколадних виробів, відомих нам і сьогодні.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 6

Найстаріші шоколадні цукерки зі збережених до наших днів - випущені до дня коронації короля Едварда VII 26 червня 1902

Технологічні досягнення привели до підвищення попиту на какао-сировину в Європі. Незабаром шоколадні дерева стали вирощувати в англійських, французьких і голландських колоніях, розташованих поблизу екватора, де природні умови були найбільш відповідними для цих дерев.

Робочими на цих плантаціях зазвичай були раби. Когось це може здивувати, але така праця використовується в шоколадній промисловості й зараз. В якості рабів на плантаціях Західної Африки, зокрема в Кот д'Івуарі та Гані, де какао є важливою експортною культурою, зазвичай використовуються діти. Страшно подумати, що солодкий шоколад, який ми купуємо, виробляється завдяки важкій праці дітей-рабів.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 7

Сьогодні шоколад - це і смачний ароматний напій, і привабливі плитки, і важливі доповнення до різних десертів. Він - найрізноманітніший: гіркий чорний, темний і світлий молочний, білий і навіть зелений. Крім стандартних наповнювачів - горіхів, родзинок, лікерів і йогуртів - можна побалувати себе екзотичним шоколадом.

Наприклад, з верблюжого молока, який випускається у ОАЕ і завдяки пониженому вмісту жирів підходить навіть діабетикам.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 8

З абсентом, що виробляє швейцарська компанія Villars. Вміст алкоголю в шоколаді складає 8,5%.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 9

Зі смаком чорних трюфелів - дорогий і рідкісний продукт, адже ціна самих трюфелів становить понад $ 2000 за кілограм. Виробляють такий шоколад у США.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 10

З додаванням квіткових пелюсток. Солодкі ласощі з пелюстками троянди, жасмину, лаванди і фіалки випускає французька компанія Bovetti. Квітковий смак ледь помітний, зате вони видають приємний аромат.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 11

З ароматом сіна. Виготовляється спеціально для віндзорської п'ятизіркового готелю Coworth Park. Ексклюзивні плитки з'являються на світ у результаті змішування шоколадної маси зі спеціально висушеної та подрібненої травою, скошеної на луках по сусідству з готелем. Крім запаху сіна, в шоколаді також вловимі ноти жасмину, троянди і шафрану - все це, за задумом автора, має уособлювати пасторальну тишу околиць готелю. Правда, можливість оцінити це є далеко не у всіх: спробувати його можна, або ставши гостем готелю Coworth Park, або придбавши шоколад в магазині при готелі.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 12

З беконом. Плитки молочного і гіркого шоколаду американської марки Vosges містять шматочки копченого бекону, а також крупиці солі. Фірма пропонує й плитки зі смаком грибів та арахісового масла, мексиканського анчо і японського васабі. 

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 13

І навіть, о диво, є шоколад для схуднення! Їсти солодке і худнути стало можливим завдяки винаходу іспанських кондитерів. До його складу увійшли особливі амінокислоти, які пригнічують апетит. На смак шоколад для схуднення нічим не відрізняється від традиційного, а ось колір у нього незвичайний. Цукерки мають зеленуватий відтінок, який їм надають водорості, багаті на вітаміни А і В12.

500 років задоволення: Історія шоколаду - фото 14


Невідомо, в якій ще зовнішності порадує нас шоколад у майбутньому. Але хочеться вірити, що солодкі шоколадні плитки - щось вічне, постійне. Те, що буде завжди.

 

 

Больше новостей о событиях в мире читайте на Depo.Сумы

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme