Гриневич пояснила австрійцям плюси "мовного" закону

Міністерство освіти і науки роз'яснило позицію української сторони Австрії, яка головуватиме в Раді ЄС, з приводу нового закону "Про освіту", міністр освіти Лілія Гриневич зустрілася з цього приводу з послом Австрії Герміною Поппеллер

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт МОН.

У МОН заявили, що важливо спростувати міфи про мовну статтю Закону "Про освіту", які були поширені в установах ЄС та Раді Європи.

Міністр підкреслила, що зараз тривають переговори щодо імплементації мовної статті з нацменшинами в Україні, також до переговорів залучені представники відповідних країн.

"Головний страх - що українська мова витіснить рідну мову. Але це не є нашою метою. Діти зможуть з першого до останнього класу навчатися рідною мовою, однак з 5-го класу застосування державної мови буде розширюватися - через білінгвальне навчання і вивчення окремих предметів. Стаття дуже загальна, чітко ми її плануємо прописати в Законі "Про загальну середню освіту" та постановах Кабміну. Поки цих документів немає, і це один з чинників, який турбує наших європейських партнерів. Зараз ми вже почали з ними консультації. Ми з усіма досягли певного порозуміння,з Польщею і Угорщиною навіть домовилися про підписання документів за результатами переговорів. У них буде зафіксовано важливість державної мови як чинника суспільно розуміння, а також те, що освітні програми будуть узгоджені з нацменшинами", - заявила Гриневич.

У свою чергу посол Австрії підкреслила важливість консультацій з представниками меншин для зменшення градуси конфлікту і додала, що передасть позицію МОН України для формування позиції.

"Я розумію важливість мови в ситуації, в якій перебуває Україна. Також державна мова дійсно дуже важлива для шансів дитини. У той же час потрібно розуміти, що рідна мова - це делікатна річ, пов'язана з ідентичністю. Варто обережно поводитися з такими речами. Треба знаходити якісні рішення", - зазначила посол Австрії.

Довідка: 5 вересня Верховна рада України прийняла новий закон "Про освіту", а вже 25 вересня його підписав президент України Петро Порошенко.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

Водночас уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Депутати Національних зборів (парламенту) Угорщини відмовилися від зустрічі з делегацією Верховної Ради щодо роз'яснень положень закону "Про освіту", зокрема мовної статті.

12 жовтня парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе термінові дебати щодо статті 7 українського закону "Про освіту", підтвердивши запит угорців та деяких інших депутатів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme